Nieuwe snelweg A11  

Nieuwe snelweg A11

De A11 is een nieuwe snelweg tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle. Met een totale lengte van 12 kilometer zal deze nieuwe autosnelweg zorgen voor een vlotte verbinding van de Zeehaven van Brugge met het binnenland.

Tot op vandaag moet al het zwaar verkeer en het transitverkeer langs onaangepaste gewestwegen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties en veel overlast voor de omgeving. Met de bouw van de A11 snelweg wordt hieraan een einde gemaakt.

De weg bevat vier aansluitingscomplexen en zal enkele viaducten, bruggen en tunnels hebben om enkele spoorlijnen te kruisen, en om het Boudewijn-, het Leopold- en het Schipdonkkanaal, alsook een aantal gewestwegen, over te steken.

De werken zijn gestart in het voorjaar van 2014 en zijn voorzien om te eindigen in het najaar van 2017.

Voor welke oplossingen zorgde Ergon?
Ergon zorgde voor de brugelementen voor de bouw van een brug. Aangezien de brug gelegen is boven 2 kanalen (Schipdonkkanaal en Leopoldkanaal) was het voordeliger om gebruik te maken van prefab-elementen die konden opgelegd worden op de verschillende steunpunten zonder gebruik te maken van bekistingen boven het water. De totale lengte van de brug bedraagt 150 m met 4 tussensteunpunten. In detail is de brug opgedeeld in 2 brughelften met dus 5 overspanningen van telkens 30 meter en beide hebben een breedte van 20,69 meter. Elke travee is opgebouwd met 2 op maat gemaakte randelementen en 18 I-vormige elementen met brede onderflens. De zeer schuine opbouw aan de zichtzijdes van de brug is behouden gebleven door het gebruik van kokervormige randelementen.

Technische fiche:
Opdrachtgever: Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Via een DBFM-overeenkomst met de private projectvennootschap ‘Via A11’
Studiebureau: Sweco (vroegere Grontmij)
Aannemers: THV-KW : Ondernemingen Jan De Nul en Franki Construct.

Ergon producten:
200 geprefabriceerde voorgespannen elementen:

  • 180 IGHS-liggers
  • 10 kokervormige randelementen met een schuine zijkant en smalle bodem
  • 10 randelementen tevens met een schuine zijkant
  • 8 kleine randplaten ter plaatse van de oplegbalken boven de pijlers. Deze zorgen voor een egaal uitzicht aan de zijkanten.
A11
A11
A11
A11

CONTACTEER ONS

Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?