Febe Elements Awards 2019 – Winnaar Precast in Structures Ilôt-C LUX

Gelegen in het hart van de nieuwe wijk ‘Cloche d’Or’ in Luxemburg, bestaat het Ilôt-C-project uit 4 ondergrondse parkeerlagen en 3 commerciële ruimten, die allemaal worden overschaduwd door 2 woontorens van 14 verdiepingen met een hoogte van elk 60 meter.

Het constructiekader vereist het prefabriceren van de meeste betonnen structuurelementen. De parkeergarage is opgebouwd rond 3 spiraalvormige opritten uitgevoerd in breedplaten. De gehele structuur van de parkeergarages en het winkelcentrum is opgetrokken in prefab beton.

Het gebruik van voorgespannen welfsels met een overspanning van 16 meter werd gecombineerd met het gebruik van geprefabriceerde kolommen die 3 niveaus overspannen en 6,60m hoog zijn. Het geheel werd met behulp van geprefabriceerde balken geassembleerd, waardoor de ruwbouwfase aanzienlijk werd verkort en er minder materiaal en arbeid nodig was. Dit was een echte uitdaging gezien het opgelegde tijdsschema.

De architecten zijn erin geslaagd om een vloeiende, heldere en aangename architectuur te combineren, ondanks de beperkingen van een regelmatig raster gedicteerd door de 4 parkeerlagen. Dit patroon lijkt te verdwijnen op de niveaus waar de winkels zich bevinden.

De keuze voor prefabricage is ingegeven door de optimalisatie van het uitvoeringsschema en de verlaging van de kosten, een verstandige keuze gezien het resultaat.

 

 

Mening van de jury : Indrukwekkend!

Het project laat de mogelijkheden van prefab betonnen structuren zien, waarbij tot het uiterste gegaan is om dit megalomaan project te realiseren binnen de zeer strakke uitvoeringstermijn.  Dit vergde de toepassing van zeer spitsvondige engineeringtechnieken, perfectionisme en performante montage binnen een doordachte planning.

De jury ziet een ongekende combinatie van gekende technieken om de huisvesting van zeer uiteenlopende functies mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld de plaatsing van 9 brugliggers om de bevoorrading van het shoppingcenter toe te laten. De snelheid van de uitvoering in verhouding tot de omvang van de werken is ronduit impressionant.

  • Architect: Fabeck Architectes – Schemel&Wirtz Architectes Associés
  • Aannemer: CRC (Association CBL / Rizzani de Eccher / CIT Blaton)
  • Studiebureau: S.G.I. – Archest – Sitlux
  • Opdrachtgever: LCO1 – LCO2 sa
  • Prefab Elementen: Ergon nv – Ets. E. Ronveaux sa

Bron: Febe