Balsportzaal KUL  

Nieuwe topinfrastructuur voor Red Dragons & Yellow Tigers – Balsportzaal KUL te Heverlee

WINNAAR BIM AWARD 2018 BENELUX
In de categorie “Sport en Recreatie projecten” werd dit project bekroond met een BIM Award Benelux 2018.

In Leuven werd door de KU Leuven na de paasvakantie in 2017 gestart met de bouw van een nieuwe sporthal in het universitair sportcentrum in Heverlee.

Deze balsportzaal is een topsportzaal met een vrije hoogte van 12,5 m die vereist is voor internationale volleybalwedstrijden. De sporthal heeft vier velden die voornamelijk bedoeld zijn voor het beoefenen van balsporten zoals volleybal en basketbal. In de zaal is er ook een tribune zodat het publiek de wedstrijden kan komen bijwonen. Verder zijn er de nodige accommodaties, waaronder de nodige kleedkamers maar ook kantoren zijn voorzien in het gebouw. Onder de sporthal bevindt zich tevens een ondergrondse
parking.

Opvallend is dat onze nationale volleybalteams Yellow Tigers (dames team) en Red Dragons (heren team) ook deze nieuwe  infrastructuur gebruiken om er te trainen. De zaal is ook geschikt voor andere balsporten zoals zaalvoetbal, tennis, handbal en korfbal.

Ergon leverde alle voorgespannen balken en kolommen, en vloerplaten voor de ruwbouwstructuur in prefab ter realisatie van dit project. De montagedienst van Ergon zorgde voor de opbouw van alle elementen. De opvangbalken in de gevel dragen via een stalen-mes systeem in de kolommen om te voldoen aan de gevelzichten. Het dak van de sporthal is opgebouwd met IVH-balken van 39,8 m lang. Zusterbedrijf Prefaco werkte in het 3d-model van Ergon voor de productie van de gewapende betonelementen zodat conflicten tijdig konden opgespoord en opgelost worden zodat de montage vlot is verlopen.

Technische fiche

Project: Balsportzaal, Leuven
Opdrachtgever: Katholieke Universiteit Leuven
Aannemer: Pellikaan
Architect: THV Hooper-Artabel

Ergon leverde voor dit project:

  • 229 m³ kolommen
  • 430 m³ balken
  • 4 766 m² vloerplaten

Prefaco leverde voor dit project:

  • 3,5 m³ balken
  • 70 m³ massieve wanden
  • 20 m³ volle platen
  • 7 rechte trappen

 

Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?