Chief Operating Officer

Onze nieuwe Chief Operating Officer

We hebben een nieuwe COO. Zijn naam: Bernard Willain. Zijn motto: ‘Zeg wat je doet en doe wat je zegt’. Benieuwd naar wat hij ons zal zeggen ontmoeten we hem in zijn nieuwe kantoor in Lier.

Na mee in de cockpit te hebben gezeten van Saint-Gobain en Wienerberger, landt u op het prefabbeton van CRH-SCB. Was u uitgekeken op glas en baksteen?
Bernard Willain: Al heel mijn carrière werk ik voor grote internationale groepen in de bouwsector. Ik ben altijd gefascineerd geweest door bouwtechniek. Grote complexen zoals torens of sportstadions boeien mij enorm. Dit lijkt mij dus een logische stap, veel meer een vervolg dan een wissel.

Welkom aan boord. Hoe ziet u uw rol als Chief Operating Officer bij CRH-SCB?
Ik waak over de operationele strategie van onze groep Structural Concrete Belgium. Ik heb in de sector al wat jaartjes ervaring op de teller, ook internationaal, als ingenieur en als leidinggevende. Zeker nu de tijden zo woelig zijn, komt het erop aan om te doorgronden wat er gebeurt en er zo goed mogelijk op te reageren.

Wat betekent dat concreet?
Dat ik de verschillende afdelingen van onze groep zal coördineren om de winstgevendheid te waarborgen en verder te ontwikkelen. Ik wil het beste uit al onze medewerkers halen en ze de ruimte geven in een gezond bedrijf dat hen motiveert en zich bewust is van de wereld om ons heen.

Wat is voor u belangrijker: tijd of geld?
Tijd ís geld, zegt het spreekwoord. Maar als ik moet kiezen: tijd. Omdat tijd onvervangbaar is. Je kan hem niet bijhouden. Hij passeert en de truc is hem zo goed mogelijk te benutten. “Lost time is never found again.” Dat is een quote van Benjamin Franklin, die van het 100-dollarbiljet. Behalve founding father van de USA, was hij ook wetenschapper, moralist én ondernemer. Onze geprefabriceerde betonproducten passen perfect in dat plaatje. Ze worden in onze fabrieken voorbereid en op maat gemaakt, gecontroleerd, verzonden en op zeer korte tijd op locatie geïnstalleerd, op een veilige manier. We bieden onze klanten kwaliteit, flexibiliteit én tijdswinst. Veel doeltreffender manieren om in de bouw kosten te besparen zijn er niet, denk ik.

Het gaat dus vooral om efficiëntie?
Niet alleen efficiëntie! Veel van onze medewerkers zijn supergemotiveerd en ze hebben ook heel wat ervaring. Ze kennen onze klanten en de markten waarop we actief zijn. Al deze knowhow van iedereen in de groep, van in de bureaus tot op de werf, van aan de tekentafel tot in de verkoop, is de spierkracht van onze organisatie die ervoor zorgt dat we sterk staan én vooruit komen.

Onze technische kennis is de brandstof voor de synergieën tussen de verschillende merken en fabrieken van de groep in België. De focus daarbij is onze klanten over de hele lijn nog beter van dienst zijn. Met innovatie en een kordate aanpak van de huidige en toekomstige uitdagingen maken we het verschil.

‘Well done is better than well said’ is ook een citaat van Benjamin Franklin.
Grappig dat je dat aanhaalt. Mijn eerste baas bij Saint-Gobain, nu meer dan dertig jaar geleden, zei me iets dat daar sterk op gelijkt, en dat mijn motto is geworden. Hij zei: «Bernard, je zegt wat je doet en je doet wat je zegt».

Zeker nu de tijden zo woelig zijn, komt het erop aan om te doorgronden wat er gebeurt en er zo goed mogelijk op te reageren.

Bernard willain

Maak kennis met Bernard Willain

Hij is 56 jaar, getrouwd en heeft 2 kinderen. Hij woont in Gembloux in de provincie Namen. Hij houdt van doe-hetzelven, maakt in het weekend graag mooie wandelingen en volgt met veel passie NBA basketbalwedstrijden. Grote gebouwen en constructies fascineerden de jonge Bernard en dus ging hij naar Louvain-La-Neuve voor de studies burgerlijk ingenieur en management. Met zijn diploma op zak stortte hij zich op het bedrijfsleven.

Eerst 15 jaar bij Saint-Gobain in de afdeling beglazing, waarvan 3 jaar in Nederland als Director of Operations voor dubbele beglazingsactiviteiten. De volgende 15 jaar vond je hem bij Wienerberger om er te eindigen als Chief Operating Officer (COO) van de activiteit Bricks in België. En toen? Sinds 1 januari is Bernard Willain COO bij CRH-SCB.

Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!