Absolute primeur bij CRH Structural Concrete Belgium

In Lier rolt eerstdaags een absolute primeur uit de fabriek van Ergon. Inderdaad, CRH slaagde erin om een element uit Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB) van 36 m lang te produceren. Het element is een fiets/voetgangersbrug die een van de eerste voorgespannen betonnen bruggen in België zal vervangen. Symbolisch? De vorige brug dateert uit 1956 en beantwoordt niet meer aan de huidige eisen. Spoorwegbeheerder Infrabel besliste in 2014 om deze te vervangen en vroeg ook ondersteuning aan Ergon om na te gaan welke mogelijke opties konden toegepast worden.

Ergon, een CRH Structural Concrete Belgium merk, stelde voor om in de plaats van de brug een volledig nieuw prefab betonnen element te voorzien opgebouwd uit UHSB.  Symbolisch is het dan dat één van de eerste voorgespannen betonnen bruggen in België, die in Evere (Brussel) over de spoorlijn L26 (Schaarbeek-Halle) ligt, wordt vervangen door de allereerste brug uit UHSB.

Dankzij UHSB kan de brug nog slanker gemaakt worden, nauwelijks 10 cm dik, zonder plaatwapening en toch nog sterker dan een gewone voorgespannen betonnen brug!

De brug is samengesteld uit een dunne plaat, van 36 m lang en 4 m breed, die gedragen wordt door 2 dunne ribben van amper 10 cm dikte.