Parkeergarage UZ Saint-Luc  

Nieuwe parkeergarage voor Universitair Ziekenhuis Saint-Luc te Woluwe

De bouw van de nieuwe parkeergarage van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (één van de universitaire ziekenhuizen te Brussel) is inmiddels klaar. De parkeergarage is gelegen op het kruispunt van de Mounier- en Adenauerlaan te Sint-Lambrechts-Woluwe (Brussel), en is bedoeld voor het ziekenhuispersoneel en biedt plaats aan bijna duizend voertuigen. Bijzonder aan het gebouw is de natuurlijke inpassing in het glooiende landschap en de benutting van natuurlijk licht.

Het Brusselse MODULO architects en Rotterdamse architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) ontwikkelden het bouwkundig en landschapsontwerp. Ze werkten in het project samen met ingenieursbureau Ellyps.

De parkeergarage kent door de ligging in het heuvelachtig gebied een fors niveauverschil van circa twee verdiepingen tussen de voor- en achterkant. Het bureau wilde omliggende appartementen een uitzicht op een grijs dak besparen, en koos daarom als oplossing voor een ‘groendak’ in het ontwerp. Het resultaat is een garage die op natuurlijke wijze  ingebed wordt in het landschap.

Het groene dak van de parkeergarage dient niet alleen als park, maar ook als natuurlijke buffer voor de regenwaterhuishouding. Overvloedig water dat bij een normaal dak bij hevige regenval in hoog tempo wordt afgevoerd, wordt nu eerst door de begroeiing opgevangen. Vervolgens komt het vertraagd en op natuurlijke wijze in de omgeving terecht.

Hoge Vide
Bijzonder voor deze parkeergarage is het natuurlijk licht dat via de open zijkanten naar binnen valt. De forse lichtinval is te danken aan een metershoge vide aan de zijkanten van de garage, die als een soort canyon van het laagste niveau helemaal tot aan de straat reikt.

Het gebouw straalt rust en overzichtelijkheid uit, omdat het ontwerp een grote, vlakke betonnen vloer met zo weinig mogelijk kolommen of andere ‘visuele ruis’ bevat. Het ontwerp helpt gebruikers van de garage op een natuurlijke manier bij hun oriëntatie tussen de voertuigen. Kunstlicht en bewegwijzering zijn tot een minimum beperkt.

Het gebouw telt vijf verdiepingen, waarvan twee boven- en drie ondergronds. In totaal heeft de garage een oppervlakte van meer dan 28 000 m², met plek voor 980 auto’s De parkeergarage werd in juni 2016 opgeleverd.

Technische fiche

Aannemer: SM Delens – CIT Blaton – Thiran
Bouwheer: CLINIQUES UNIVERSITAIRES SAINT-LUC, Bruxelles (Woluwe-Saint-Lambert)
Architectuur en technieken: Modulo architects in samenwerking met: ELLYPS, DE JONG-GORTEMAKER-ALGRA
Stabiliteit: ELLYPS
Speciale technieken: ELLYPS

Ergon leverde voor dit project:

  • 450 Kolommen

CONTACTEER ONS

Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?

Neem contact met ons op.